SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar

iMAN BAHSİ

<< 17 >>

باب الأمر بالأيمان بالله تعالى ورسوله صلى الله عليه وسلم وشرائع الدين، والدعاء إليه، والسؤال عنه، وحفظه، وتبليغه من لم يبلغه

6- YÜCE ALLAH'A, ONUN RESULÜNE (Sallallahu aleyhi ve Sellem), DİNİN ŞERİATLERİNE İMAN ETMEK, DİNE DAVET VE O'NA DAİR SORU SORMAK, O'NU KORUMAK VE DİNİ ULAŞMADIGI KİMSEYE TEBLİĞ EDİP, ULAŞTIRMANIN EMREDİLDİĞİ BABI

 

23 - (17) حدثنا خلف بن هشام. حدثنا حماد بن زيد، عن أبي حمزة؛ قال: سمعت ابن عباس. ح وحدثنا يحيى بن يحيى واللفظ له. أخبرنا عباد بن عباد، عن أبي جمرة، عن ابن عباس؛ قال : قدم وفد عبدالقيس على رسول الله صلى الله عليه وسلم. فقالوا: يا رسول الله! إنا، هذا الحي من ربيعة، وقد حالت بيننا وبينك كفار مضر. فلا نخلص إليك إلا في شهر الحرام. فمرنا بأمر نعمل به، وندعو إليه من وراءنا. وقال: "آمركم بأربع. وأنهاكم عن أربع. الإيمان بالله (ثم فسرها لهم فقال) شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله. وإقام الصلاة. وإيتاء الزكاة. وأن تؤدوا خمس ما غنمتم. وأنهاكم عن الدباء. والحنتم. والنقير. والمقير" زاد خلف في روايته "شهادة أن لا إله إلا الله" وعقد واحدة.

 

[:-115-:] Bize Halef b. Hişam tahdis etti. Bize Hammad b. Zeyd, Ebu Cemre'den şöyle dediğini tahdis etti (1I46a): İbn Abbas (r.a.)'i dinledim. (H)  Bize -lafız kendisinin olmak üzere- Yahya b. Yahya da tahdis etti. Bize Abbad, Ebu Cemre'den haber verdi. O İbn Abbas (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti:

 

- Abdulkays heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna gelip dediler ki: Ey Allah'ın Resulü bizler Rabia'nın bir koluyuz. Bizlerle senin arana da şu Mudar kafirleri engeldir. Senin yanına ancak haram ayında gelebiliyoruz. Bize kendisiyle amel edeceğimiz ve geride bıraktıklarımızı kendisine çağıracağımız bir emir ver. Allah Resulü şöyle buyurdu:

 

"Size dört hususu emrediyor ve size dört şeyi yasaklıyorum: (Size emrettiklerim) Allah'a iman etmek -sonra bunu kendilerine açıklayarak şöyle buyurdu-: Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şahadet getirmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek ve aldığınız ganimetIerin beşte birini vermeniz, size dubba'yı, hantem'i, nakir'i ve mukayyer'i yasaklıyorum."

 

Halef (1I46b) rivayetinde: "Allah'tan başka ilah olmadığına şahadet getirmek" deyip, bir parmağını yummuştur, ifadesini ekledi.

 

Diğer tahric: Buhari, 53, 523,1398,3095,3510,4368,4369,6176,7266,7556; Müslim, 5147; Ebu Davud, 3692, 4677; Tirmizi, 1599,2611; Nesai, 5046, 5708; Tuhfetu'l-Eşraf, 6524

 

AHMED DAVIDOĞLU AÇIKLAMASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

 

24 - (17) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة، ومحمد بن المثنى، ومحمد بن بشار. وألفاظهم متقاربة. قال  أبو بكر: حدثنا غندور، عن شعبة. وقال الآخران: حدثنا محمد بن جعفر، حدثنا شعبة عن أبي جمرة؛ قال:

 كنت أترجم بين يدي ابن عباس، وبين الناس فأتته امرأة تسأله عن نبيذ الجر. فقال: إن وفد عبدالقيس أتوا رسول الله صلى الله عليه وسلم. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "من الوفد؟ أو من القوم؟" قالوا:

 ربيعة، قال: "مرحبا بالقوم. أو بالوفد. غير خزايا ولا الندامى". قال: فقالوا: يا رسول الله! إنا نأتيك بشقة بعيدة. وإن بيننا وبينك هذا الحي من كفار مضر. وإنا لا نستطيع أن نأتيك إلا في شهر الحرام. فمرنا بأمر فصل نخبر به من وراءنا، ندخل به الجنة. قال: فأمرهم بأربع ونهاهم عن أربع. قال: أمرهم بالأيمان بالله وحده. وقال: "هل تدرون ما الإيمان بالله؟" قالوا: الله ورسوله أعلم قال: "شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله. وإقام الصلاة . وإيتاء الزكاة. وصوم رمضان. وأن تؤدوا خمسا من المغنم" ونهاهم عن الدباء والحنتم والمزفت. قال شعبة: وربما قال: النقير. قال شعبة: وربما قال: المقير. وقال: "احفظوه وأخبروا به من ورائكم". وقال أبو بكر في روايته "من ورائكم" وليس في روايته المقير.

 

[:-116-:] Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe, Muhammed b. el-Müsenna ve Muhammed b. Beşşar -ki lafızları birbirine yakındır- tahdis etti. Ebu Bekr dedi ki: Bize Gunder, Şube'den tahdis etti. Diğer ikisi dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti. Bize Şube, Ebu Cemre'den şöyle dediğini tahdis etti: İbn Abbas'ın huzurunda onunla insanlar arasında tercümanlık yapıyordum. Ona bir kadın gelerek testilerde yapılan nebiz (şıra) hakkında soru sordu, o şöyle dedi:

- Abdulkayslılar heyeti Raslilullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi.

 

Raslilullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Siz) kimin heyetisiniz yahut (siz) hangi kavimsiniz" buyurdu. Onlar: Rabia dediler.

Allah Raslilü: "Bu gelen kavme -yahut heyete- merhaba! Utanıp, mahcup olmayasınız, pişman olmayasınız" buyurdu.

 

(İbn  Abbas) dedi ki: Heyettekiler: Ey Allah'ın Rasulü, biz sana çok uzak bir yoldan geliyoruz. Bizimle senin aranda da (1/47a) Mudar kafirlerinden olan şu kabile bulunuyor. Bizler de sana (bundan dolayı) ancak haram ayında gelebiliyoruz. Bize açık seçik bir emir ver de onu geride bıraktıklanmıza haber olarak götürelim ve onunla cennete girelim, dediler.

 

(İbn Abbas) dedi ki: Onlara dört hususu emretti ve dört hususu da kendilerine yasakladı. (Devamla) dedi ki: Onlara bir ve tek olarak Allah'a iman etmeyi emretti ve: ''Allah'a iman ne demektir biliyor musunuz" buyurdu.

 

Onlar: Allah ve Resulü en iyi bilir, dediler. O: ''Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına ve şüphesiz Muhammed'in Allah'ın ResuIü olduğuna şahadet etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, ramazan orucunu tutmak ve ganimetierden beşte birini eksiksiz vermek" buyurdu.

Sonra onlara dubba'yı, hantem'i ve müzeffet'i yasakladı.

 

Şu'be dedi ki: (Ebu Cemre) belki nakir'i, belki de mukayyer'i, dedi. (Allah Resulü ayrıca): "Bunu iyice belleyin ve sizden geri kalanlara bunu haber verin" buyurdu.

 

Ebu Bekr ise rivayetinde: "Sizden geri kalan kimselere" dedi, ama onun rivayetinde de mukayyer'den söz edilmemiştir.

 

Tahric bilgisi yukarıdaki 115 ile aynı.

 

115, 116 İÇİN

NEVEVİ ŞERHİ İÇİN TIKLA

 

A.DAVUDOĞLU

AÇIKLAMA: Hadîsin senedine dikkat edilirse görülür ki, imam Müslim (R) adeti vecihle yine büyük bir dikkat ve ihtiyat göstermiştir. Şöyle ki: Senedde zikri geçen Gunder ile Muhammed b. Ca'fer ayni şahıstır. Binaenaleyh sözü kısadan keserek: «Bu üç zat bize Gunder'den O da Şu'be'den rivayet ettiler.» diye bildirdi. Fakat Müslim (R.) bunu yapmadı. Çünkü ravî Ebû Bekir: Bize Gunder Şu'beden... diyerek rivayet etmiş;; diğer iki zat ise: «Bize Muhammed b. Ca'fer rivayet etti» ta'birini kullanmışlardır. Yani Ebu Bekir, ayni şahsın lakabını, diğerleri ise ismini zikretmişlerdir. Bir de Ebu Bekir «Şube'den» demiş; ötekileri: «Bize Şu'be rivayet etti» ifadesini kullanmışlardır. Bu suretle iki rivayet arasında iki cihetten muhalefet hasıl olduğu için Müslim (R.) buna tenbihte bulunmuştur,

 

«Siz kimin hey'etisiniz?» yahud «Siz hangi kavimsiniz?» ifadesindeki «yahud» ravinin şüphesini bildiren bir sözdür. Buhari şarihi Aynî'nin beyanına göre bu söz Şu'be 'nin olacaktır. Maamafih Ebu Cemre'nin olması ihtimali de vardır. Kirmani onu İbni Abbas (R.A.)'a nisbet etmek istemişse de doğru değildir.

 

Terceme: Bir lisanı başka lisanla ifade etmektir. Rivayete nazaran Ebû Cemre (R.A.) aslen acem olduğundan bu dille konuşulanları İbni Abbas (R.A.)'a terceme edermiş. Ebu Amr îbni Salah diyorki: «Bence bu zat ibni Abbas'ın sözünü, işitmeyenlere duyuruyordu. Bu da ya işitmeye mani' olacak derecede kalabalıktan yahud sözün anlaşilamayacak kadar kısa omlasmdan ileri gelirdi. Ebu Cemre (R.A.) onu anlatırdı...»

 

İbni Salah, tercemenin bir lisanı başka bîr lisanla ifadeye mahsus olmadığını, ulemanın «bab» yerine »terceme» sözünü de kullandıklarını söylüyor.

 

Nevevî tercemenin, berikinden duyduğunu Ötekilerine, ötekilerden işittiğini berikine anlatmak ma'nasına geldiğini kabul ediyor. «Merhaba» kelimesi masdardır. Mef'ulü mutlak olmak üzere nasbediîmiştir. Araplar bu kelimeyi hoş beşte ve birbirleriyle karşılaştıkları zaman ikram ve iyilik ma'nasında çok kullanırlar. Hatta onlardan lisanımıza da geçmiştir. Bizde ekseriyetle selam ma'nasında kullanılır. Aslında marhab: geniş yer ma'nasınadır. Gelen ziyaretçiye marhaba demek : «Geniş yere geldin; rahat ol, sıkılma» ma'nasını ifade eder. Askeri’nin beyanına göre araplardan ilk defa merhaba diyen Zü Yezen olmuştur.

 

Hazaya: Hazyan'm cem'İdir. Hazyan,: Utanan demektir. Zelîl ve hakir manasjna gelir diyenler de vardır. Hatta: «Bir belaya duçar oldu da Allah kendisini rezîl rüsvay etti» ma'na­sına geldiğini söyleyenler vardır ki burada da bu ma'nada kullanılmıştır. Yani: Hiç bir belaya duçar olup da rezîl ve hakir olmuş değilsiniz. terkibi haldir. Mamafih «Kavime sıfat olarak mecrur rivayeti de vardır.

 

Nedma: Bazılarına göre nedman'ın cem'İdir; pişman olanlar ma'nasınadır. Bir takımları bunun «nadimdin cem'i olduğunu söylerler. Bu takdirde cem'i «Nadimin» gelmek icabederse de sözü güzelleştirmek için «Hazaya» kelimesine tabi' kılınmıştır. Bunun emsali arapçada çoktur. Mesela araplar: Ben ona sabahları akşamları gelirim» derler. Bu cümlede «Gadaya» kelimesi «Aşaya»'ya tabi' kılınmıştır. Müfredi «Gadat» olduğu için «Aşaya»'- dan ayrılarak cemi' yapılsa «Gadevat» demek icabeder, Herevi bu hadîsin; şeklinde de rivayet edildiğini söylemiştir. Hasılı Resulıllah (S.A.V.)'ın hoş beş ederken bu kelimeleri kullanmasından maksadı, kendilerine iltifatta bulunmaktır. Yani: «Sizler müslümanlıği kabul etmekte gecikmediniz İnatlık göstermediniz. Sîzi utandıracak veya rezilü rüsvay edecek yahud geldiğinize pişman bırakacak esirlik ve benzeri bir halde başınıza gelmedi.»   demek istemiştir.

 

… cümlesindeki emrin iş ma'nasına da nehyin zıddı olan emir ma'nasına da kullanılmış olması ihtimali vardır. Birinci ihtimale gö­re cümledeki «Fasıl» kelimesi «beyan edilmiş, açık» ma'nasına gelir. O halde cümlenin ma'nası şöyle olur: «Bize ayan beyan bir iş emret.»

 

İkinci ihtimale göre «Fasıl» hakla batılın arasını ayıran demektir. Bu takdirde cümlenin ma'nası: «Bize hakla batılın arasım ayıran bir emir ver» şekline girer.

 

Hadîsdeki kelimeleri asıl nüshalarda böyle bulunmuşlardır. İkisinin rna'nası da netice i'tibariyle birdir.

 

 

 

25 - (17) وحدثني عبيدالله بن معاذ. حدثنا أبي. ح وحدثنا نصر بن علي الجهضمي. قال: أخبرني أبي. قالا جميعا: حدثنا قرة بن خالد، عن أبي جمرة، عن ابن عباس، عن النبي صلى الله عليه وسلم بهذا الحديث. نحوا حديث شعبة. وقال: "أنهاكم عما ينبذ في الدباء والنقير والحنتم المزفت وزاد ابن معاذ في حديثه عن أبيه قال: وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم للأشج، أشج عبدالقيس "إن فيك خصلتين يحبهما الله: الحلم والأناة".

 

[:-117-:] Bana Ubeydullah b. Muaz da tahdis etti. (1/47b) Bize babam tahdis etti. (H) Bize Nasr b. Ali el-Cahdam'i de tahdis edip dedi ki: Bana babam tahdis etti. İkisi birlikte dediler ki: Bize Kurra b. Halid, Ebu Cemre'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bu hadisi Şube'nin hadisi rivayetine yakın olarak rivayet etti ve (onun rivayetine göre Allah Rasulü) şöyle buyurdu: "Sizlere dubba, nakfr, hantem ve müzeffet'te yapılan şıra/arı yasaklıyorum. "

 

İbn Muaz, hadisi rivayetinde babasından ziyade olarak şunları söylemektedir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıea Eşec'e yani Abdulkayslıların Eşec'ine şunları söyledi: "Şüphesiz sende Allah'ın sevdiği iki haslet vardır:

Vakar ve ağır başlılık (aceleci olmamak)"

 

 

Bunun tahrici de 115 ile aynıdır.

 

117. NOLU HADİS İÇİN:

NEVEVİ ŞERHİ İÇİN TIKLA

 

A.DAVUDOĞLU

AÇIKLAMA: الحلم Hilm: Akıl, vekar ve sabır ma'nalarma gelir. الأناة Enaet: Acele etmeyip teenni ile hareket etmektir. أشج Eşecc: Başı yarık ma'nasmadır. Eşecc'in ismi el-Münzir b. Aiz'dir.

 

Sahih ve meşhur olan bu ise de ismi yine de ihtilaflıdır. İbni'l-Kelbî'ye göre el-Münzir b. el-Haris 'dir. Bazıları el-Münzir b. Amir olduğunu söylemiş; bir takımları el-Münzir b.Ubeyd, daha başkaları Abdullah b. Avf olduğunu rivayet etmişlerdir. Hatta Aiz b. el-Münzir olduğunu iddia edenler bile vardır. Bu zat Nebi (S.A.V.)'in mektubunu Abdülkays kabilelerine götüren Münkız b. Hayyan (R.A.)'ın kayın babasıdır. Yüzünde kılıç veya bıçak yarasından kalma iz bulunduğu için ResuluIIah (S.A.V.) kendisine «Eşecc» yani başı yarık lakabını vermişti. Sonraları Eşeccü Abdilkays diye şöhret buldu.

 

Bu lakab hadisesi şöyle olmuştur: Abdulkays hey'eti Medine'ye vasıl olunca derhal Nebi (S.A.V.)'in yanma koştular. Yalnız Eşecc hayvanların yanında kalarak eşyayı topladı; devesini bağladı; ve en güzel elbisesini giydikten sonra Nebi (S.A.V.)'in huzuruna gitti. Fahr-i Kainat (S.A.V.) onu yanma oturtmak suretiyle kendisine ikram ve iltifatta bulundu. Sonra hey'ete şunu sordu: «Gerek kendiniz gerekse kavminiz içîn bey'at ediyor musunuz?»

 

Hey'et: «Evet» diye cevap verdiler. O zaman Eşecc şunları söyledi: «Ya Resulallab! şüphesiz ki sen bir kişiden, dininden daha aziz bir şey istemedin. Biz kendi namımıza sana beyat ederiz. Sen de bizimle birlikte onları dine da'vet edecek birini gönderirsin. Artık bize tabi' olan bizden olur. Tabi' olmayanı da öldürürüz...»'

 

Eşecc'in bu sözleri üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): «Doğru söyledin. Hakikaten sende Allah'ın sevdiği iki haslet var: Vakar ve teenni.»  buyurdu.

 

Ebû Ya'la'nın Müsned'i ile diğer bazı eserlerde kaydedildiğine göre Nebi (S.A.V.) bunu söyleyince   Eşecc «Bu hasletler bende eskiden mi vardı yoksa yeni mi peyda oldular?» diye sormuş. Nebi (S.A.V.) :  «Hayır eskidir.» buyurmuş.

 

Eşecc: «Beni sevdiği iki hasletle yaratan Allah'a hamdolsun..» demiştir.

 

Hadis-i Şerif, fitneye düşürmeyeceğinden emin olmak şartıyle bir kimseyi yüzüne karşı medhetmenin caiz olduğuna delalet ediyor. Peygamber (S.A.V.) bunu bir çok ashabına karşı yapmıştır. Bu husus Hz. Ebu Bekir (R.A.) hakkında: «Eğer bir kimseyi kendime yakın dost ittihaz etseydim Ebu Bekir'i dost edinirdim.»  demiş; Hz. Ömer (r.a.)'a: «Şeytan bir yolda sana rasîlasa mutlaka başka yola sapar.» buyurmuş; Ali (R;A.)'a: dahî: «Bana nisbetle sen, Musa'ya nisbetîe Harun yerîndesin.» hadîsiyle medhu senada bulunmuştur. Bununla beraber:

 

«Medh’ten (yani övmekten) sakının; çünkü o insanı boğazlamaktır.» hadis-i şerifiyle ResulüIIah (S.A.V.)'in medheden birine :«Din kardeşinin boynunu vurdun.» buyurması gösteriyor ki, bir kimseyi yüzüne karşı medhde bulunmak tehlikeli bir iştir. Binaenaleyh bu babta kaide; fitneden yüzde yüz emin olmadıkça rnedhe yanaşmamaktır...